divendres, 25 de juliol del 2008

Unos vecinos de Torre del Mar cobrarán la mayor indemnización por ruido en España

El Ayuntamiento de Vélez-Málaga tendrá que abonar 156.000 euros a dieciocho residentes por los 13 años que han estado sufriendo la contaminación acústica de una zona de marcha .
El Tribunal Supremo ha condenado al Ayuntamiento de Vélez-Málaga a indemnizar con 156.000 euros a cada uno de los dieciocho vecinos de los edificios Ipanema, situados en las inmediaciones de la zona de ocio de El Copo de Torre del Mar, que denunciaron las molestias que han sufrido entre 1990 y 2003 por los ruidos de los locales en los que se concentra la movida nocturna.

La sentencia, que fue dada a conocer ayer en rueda de prensa por el alcalde, el popular Francisco Delgado, desestima el recurso interpuesto por el Consistorio contra el fallo emitido en junio de 2003 por el Tribunal Superior de Justicia de Andalucía (TSJA), que condenaba al Ayuntamiento a indemnizar con 12.020 euros a cada uno de los vecinos que denunciaron la situación. El Tribunal supremo estima asimismo el recurso de los vecinos, que reclamaban 12.020 euros por cada uno de los años que han sufrido las molestias.

Delgado reconoció que se trata de la indemnización «más elevada que se ha impuesto nunca a un Consistorio en toda España en materia de ruidos por no cumplir con sus obligaciones», dijo.

El regidor informó que además de la indemnización correspondiente hasta 2003, el fallo, que es firme y sobre el que no cabe recurso, obliga también a indemnizar a los propietarios por el periodo transcurrido desde junio de 2003 hasta la fecha de resolución definitiva de los problemas de ruido por un importe que deberá fijarse en la ejecución de la sentencia. En este sentido, el alcalde de Vélez-Málaga estimó que la cantidad total que finalmente deberá abonar el Consistorio será muy superior. «Calculamos que la indemnización total puede rondar los 4,5 millones de euros», manifestó el regidor.

Delgado culpó de la sentencia al PSOE, por ser la formación política que ha ostentado hasta esta legislatura la Alcaldía del municipio. «El Consistorio no está en disposición de pagar la cantidad que se le requiere, por lo que exigiremos la responsabilidad patrimonial a quienes, teniendo la responsabilidad, no actuaron para defender los derechos de los vecinos», dijo.

El de Vélez-Málaga no es el único ayuntamiento condenado a pagar a los vecinos por no actuar contra los ruidos de los bares. En 2007, también el de Benalmádena fue condenado a indemnizar con 115.175 euros a un matrimonio holandés propietario de un apartamento por los problemas en Puerto Marina.

* Extret de Diario Sur (25/07/08)


AL FINAL ÉS EL QUE HAUREM DE FER ELS VEÏNS DE TARRAGONA... L'AJUNTAMENT FA VEURE QUE ENS ESCOLTA PERÒ NO FA RES!!!

dilluns, 21 de juliol del 2008

Només a la Plaça de la Font???

Castillo acorda realitzar un estudi acústic dels locals de la Plaça de la Font

El conseller de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Carles Castillo s'ha reunit amb la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (FECASARM) i un representant de l'Associació d'Hostaleria del Casc Antic per trobar una solució consensual entre els veïns els locals de la Plaça de la Font.

Entre els acords presos figuren fer una diagnosi acústica global de la plaça per detectar problemes, fer un anàlisi individualitzat de cada establiment per mesurar el soroll i aplicar les mesures correctores i mantenir el diàleg amb els veïns, entre d'altres. A la reunió també hi ha assistit el doctor Robert Bartí, especialista en acústica, que ha actuat com a àrbitre.
La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (FECASARM), que agrupa a 52 associacions d'oci de Catalunya, s'ha reunit aquest matí amb el conseller de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Carles Castillo, i un representant de l'Associació d'Hostaleria del Casc Antic per trobar una solució consensual entre veïns i locals de la Plaça de la Font.

El secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, ha demanat al conseller Castillo que 'apliqui el pacte per la convivència nocturna' amb l'objectiu de conciliar els interessos dels locals i establiments de la Plaça de la Font i de l'oci nocturn en general amb els dels veïns. Boadas ha qualificat la reunió 'de molt positiva' i ha ofert a l'Associació d'Hostaleria del Casc Antic l'entrada a la FECASARM.

Per la seva part, el tinent d'alcalde de Seguretat Ciutadana i Mobilitat s'ha compromès a estudiar la proposta de la FECASARM 'perquè ningú més que nosaltres estem interessats en arribar a un punt d'acord entre les dues parts'. Entre els acords presos a la reunió figuren: fer una diagnosi acústica global de la Plaça de la Font per detectar els problemes, fer un anàlisi individualitzat de cada establiment de la plaça per mesurar el soroll, aplicar mesures correctores i mantenir el diàleg amb els veïns, encarregar una diagnosi acústica de tota la ciutat i iniciar una campanya de convivència cívica.

A la reunió també hi ha assistit el doctor Robert Bartí, especialista en acústica i que ha estat designat per la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals àrbitre de la reunió. Aquesta federació d'associacions ja té experiència en altres conflictes similars als de la Plaça de la Font. Joaquim Boadas explica que 'van aconseguir solucionar els problemes de soroll a Barcelona ciutat, a Platja d'Aro i el del carrer 1 de Maig de Sitges'.

* Extret del Diari de Tarragona (21/07/08)

www.diaridetarragona.com

divendres, 11 de juliol del 2008

"Guerra" en la Plaça de la Font

La problemática que se está dando estos días en la Plaça de la Font, entre los propietarios de bares y restaurantes y los vecinos de la zona, reside en la dificultad de entendimiento para encontrar la solución más conveniente y así satisfacer las prioridades de ambas partes.

Según la ordenanza municipal, los locales de ocio nocturno de la Plaça de la Font pueden dar servicio a sus terrazas hasta la 1 de la madrugada. La normativa lo deja bien claro: «Las terrazas podrán funcionar, con carácter general, hasta la una de la madrugada como máximo, siempre dentro del horario permitido para esta actividad teniendo en cuenta que a partir de las 23.00h las personas que las ocupen respeten el descanso del vecindario. La noche de los viernes, sábados y vigilias de festivos se podrá ampliar una hora más el horario de cierre de la terraza concediendo 15 minutos. En caso de incumplimiento, la Guardia Urbana podrá intervenir para retirar los elementos integrantes de la terraza».

‘La plaza ha pasado de ser una zona de lujo a una de pánico’

Los vecinos de la Plaça de la Font están hartos del ruido que soportan hasta altas horas de la madrugada. Alfredo González es un de los vecinos y asegura que «vivir en la Plaça de la Font se ha convertido en una pena para nosotros. Ha pasado de ser una zona de lujo a ser una zona de pánico».

Sixte Magriñá cuenta que «en mi casa no podemos dormir, retumba todo. Oigo mejor las conversaciones de la gente que está en el bar desde mi propia casa que si estuviese en el mismo bar». «Encima de los locales vive gente que no está de vacaciones, que se tiene que levantar pronto para ir a trabajar», asegura Montserrat Boronat. «No son bares con música ambiental, se acercan más a pubs. Cuando estas en el bar tienes que gritar para hablar porque la música está más fuerte de lo normal», añade.

Rosario Pérez es una vecina que ha trabajado durante muchos años en el Ayuntamiento y afirma que «no hacen nada, cuando pusieron el bar debajo de mi casa me enviaron la carta para si estaba de acuerdo cuatro meses después de su puesta en funcionamiento».

Los vecinos coinciden en que «se tiene que saber convivir y respetar el descanso de las personas que residen en la plaza». Reclaman que el Ayuntamiento aplique la normativa municipal y tome las medidas necesarias y adecuadas para solventar el problema de la mejor manera posible. De lo contrario, los vecinos pedirán la dimisión del concejal de Licencias, Carlos Castillo, al que los vecinos consideran «responsable político de este caso».

‘Para nosotros es vital cerrar una hora más tarde en verano’

Alrededor de sesenta propietarios de bares y locales de ocio nocturno de la Part Alta de Tarragona han creado una asociación para defender sus intereses. Desde la asociación se pide al Ayuntamiento y a los vecinos que se intente regular la normativa municipal para que los bares de la Plaça de la Font, uno de los lugares más tradicionales de la ciudad, puedan cerrar sus terrazas a las 2 de la madrugada durante el verano.

María José Subirats es la propietaria del Bar Melic: «Creemos que lo que estamos pidiendo no está fuera de la ley. Lo que queremos es poder cerrar las terrazas una hora más tarde porque estamos en plena temporada de verano. Para nosotros es vital».

La agrupación asegura que intentan ser respetuosos con los vecinos. «El perfil de nuestro cliente es de 37 a 55 años. Son personas que cuando les llamas la atención te hacen caso. Además, la Plaça de la Font es un lugar donde la gente simplemente va a tomar algo. Lo que nosotros no podemos controlar son las personas que hacen ruido en la plaza», explica la dueña del Melic.
Los amos de bares y restaurantes saben cuales son sus limitaciones legales pero critican las «malas maneras y las amenazas» con que la Guardia Urbana desalojó las terrazas de la Plaça de la Font el pasado martes por la noche. María José Subirats asegura que «el segundo día que intervinieron iban un poco en plan chulo. Recibimos amenazas de que al día siguiente comenzarían a sancionarnos por el incumplimiento de la ordenanza de convivencia».

* Extret del Diari de Tarragona (11 de juliol de 2008)

dissabte, 5 de juliol del 2008

La justícia reobre la investigació del soroll dels avions del Prat

L'Audiència de Barcelona ha reobert la investigació pel soroll que provoquen els avions que sobrevolen Gavà i Castelldefels quan s'enlairen de l'aeroport del Prat. El tribunal de la Secció Setena ha estimat els recursos interposats pels veïns perjudicats i la fiscalia en contra de l'arxivament del procés judicial, en què van declarar en qualitat d'imputats el president d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA), Manuel Azuaga, i també dos alts càrrecs del GovernEls magistrats de l'Audiència de Barcelona sostenen que el Jutjat d'Instrucció número 3 del Prat de Llobregat, que tramita les diligències per les denúncies presentades per veïns de Gavà i de Castelldefels, encara no ha esgotat la investigació encaminada a aclarir l'existència o no d'un presumpte delicte contra el medi ambient.
En aquest sentit, destaquen que el jutjat, pel qual han passat al llarg dels últims anys diversos jutges, no ha acordat, com ho hauria d'haver fet, tot un seguit de proves sol.licitades al seu dia per les acusacions. Per aquesta raó, ordenen que es practiquin algunes diligències, des de proves documentals i noves declaracions --s'havien requerit més imputacions-- fins a informes pericials.
DELICTE CONTRA EL MEDI AMBIENT
Segons l'acte de l'Audiència, les acusacions --Associació de Veïns de la Platja de Gavà, la Plataforma contra el Soroll i la Contaminació Química d'Avions, l'Associació de Veïns de Gavà Mar i la fiscalia-- no únicament han sol.licitat la revocació del sobreseïment de la causa, al sostenir que hi ha delicte contra el medi ambient, sinó que també han demanat la pràctica de fins a set diligències de prova documentals, una de testifical, quatre de pericials i tres declaracions de nous imputats. Totes aquestes actuacions, a les quals es van oposar la representació d'AENA i l'advocat de l'Estat, van ser desestimades pel jutjat. Ara sí que se n'hauran de realitzar algunes.Els magistrats analitzen en la seva resolució, en primer lloc, si s'ha de considerar o no liquidada la fase d'investigació i, per tant, han finalitzat les diligències d'instrucció del cas. El tribunal al.lega que "no pot compartir el criteri" del jutjat del Prat en el sentit que s'han practicat totes les proves necessàries i imprescindibles i "menys a la vista" de les diligències demanades per les acusacions que no s'han practicat.
CONFIGURACIÓ DE VOLS
Amb aquesta decisió, l'Audiència revoca tant l'arxivament dictat pel jutjat del Prat el 2 d'agost del 2007 com la seva confirmació del 21 de desembre del mateix any. La jutge que estava al capdavant de la investigació va argumentar que els fets no eren constitutius d'"infracció penal", al mateix temps que va defensar que tampoc s'havia produït cap "transgressió de la norma administrativa". Va exposar en la seva resolució que "les configuracions de vols establertes comporten el dret que s'estableixin mesures d'aïllament i que la superació dels nivells de soroll no han de comportar necessàriament la comissió d'un delicte".
La jutge detallava que es van adoptar totes les mesures per pal- liar els efectes produïts pel soroll dels avions, com per exemple "la supressió de determinades operacions d'enlairament, els usos de les reserves de motors, les rutes d'aproximació alternatives per reduir l'impacte acústic i el sistema automatitzat del control del soroll". I relatava que s'havia solucionat el problema a l'establir la configuració oest (aterratge per la Zona Franca i enlairament pel mar) com a preferent i limitant la modalitat que passa per sobre de Gavà i Castelldefels al 15% del total d'operacions.
El president d'AENA, Manuel Azuaga, va declarar el 18 de juliol del 2007, a través de videoconferència, que es va complir amb la normativa quan es va construir la tercera pista de l'aeroport i que es va invertir una suma de diners no prevista per a la minimització de l'impacte acústic arran de les queixes dels veïns.
* Notícia extreta d'El Periodico On-line (02/07/08)